Et netværk for mennesker, der er ramt af andres selvmords handlinger.

Reaktioner og krisesymptomer

Et selvmordsforsøg eller selvskade/cutting sætter mange tanker og følelser i gang hos de nærmeste pårørende. Det kan komme så pludseligt, at det opleves som en bombe i familien, og der vil ofte være kaotiske og meget modsatrettede følelser på spil. Med vores almindelige måde at løse problemer på vil det også betyde, at vi søger en årsag - der må være en forklaring. I almindelighed har vi svært ved at tale om selvmordsforsøg, og som pårørende er det endnu sværere. Samtidig er vores omgivelser usikre på, hvad og hvor meget de kan sige eller gøre.

Den pårørende, der har været udsat for et selvmordsforsøg blandt sine nærmeste, lever i angst for at sige eller gøre noget, der kan udløse en ny selvmordshandling. Den samme angst og usikkerhed kan også gøre sig gældende for venner, kollegaer eller andre, der står lidt længere ude i periferien. De ved alt for sjældent, hvordan situationen skal gribes an, og vælger derfor ofte den løsning der gør allermest ondt på den selvmordsramte – de hverken siger eller gør noget. Dermed bliver den selvmordsramte familie dobbelt ramt. For selvmordsforsøget er sket, og hvis de nærmeste venner til familien ikke formår at lytte og give omsorg, men derimod bliver tavse og afglidende, ja så rammer det ekstra hårdt.
Et råd til dig, der gerne vil hjælpe, men er bange for at sige noget forkert: Sig det, som det er: Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige, eller hvorledes jeg kan hjælpe dig, men det må være hårdt at være dig lige nu, og jeg vil gerne lytte.

Reaktionerne ved at være selvmordsramt kan være mange:

 • følelse af chok og uvirkelighed
 • sorg, smerte og fortvivlelse
 • intense følelser af vrede, bebrejdelse og svigt
 • følelser af skyld, skam og ensomhed
 • usikkerhed, rådvildhed, angst, rastløshed mm.

paarorendeDer kan være tilbagevendende tanker som:

 • hvad har jeg gjort?
 • havde jeg dog bare ...
 • hvad vil folk tænke?

Mange reagerer fysisk

 • ved at få en dårligere søvn
 • ved at miste appetitten
 • ved at få hjertebanken

Det er normale reaktioner ved alle former for selvmordshandlinger. Som selvmordsramt er du i gang med nye erfaringer om egne tanker og følelsesreaktioner. Den måde, du reagerer og bearbejder din krise på, kan være anderledes end andres, men det betyder ikke, at den er forkert. Vi er forskellige og reagerer forskelligt. Mænd og kvinder reagerer anderledes end børn. Teenagere - drenge som piger - reagerer måske også væsentligt anderledes end børn og andre voksne.

Nogle har behov for professionel hjælp, andre har brug for et frivilligt netværk. Måske har du som selvmordsramt pårørende ikke så mange mennesker omkring dig, som du kan få hjælp af. Måske opleves dit netværk ikke tilstrækkeligt i forhold til det, du tumler med. Erfaringerne viser, at det er en stor hjælp for mange pårørende at være sammen med andre i samme situation.

Seneste nyt

Om NEFOS

NEFOS er en organisation, der yder støtte og rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling.
Kontakt os pr. mail eller telefon

Vi reagerer inden for 3 hverdage og kontakter dig, såfremt du har lagt dit nummer på telefonsvareren - eller hvis vi har modtaget en mail eller en sms fra dig. Responstiden sikrer, at vi både har tid til vores igangværende samtaler og til at besvare udefra kommende henvendelser.

Du kan også skrive direkte til os ved at klikke her Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon til hovedkontoret: tlf. 6312 1226 mandag-fredag kl. 09.00-13.00.

Medlemsbidrag og gavebeløb

Vi vil gerne have medlemmer i NEFOS, Du kan støtte vores arbejde. Medlems kontingent pr år er: 100 kr. for studerende/pensionister, 200 kr for øvrige enkeltpersoner og 300 kr. for familier (husk at skrive navnene på alle familiemedlemmer ind i tekstfeltet) klik her for at melde dig ind.


Rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling.

Kontakt NEFOS

Midtjylland

Pia Engstrøm: 6177 2184
Liselotte Kragh: 6165 5483

Nordjylland

Pia Engstrøm: 6177 2184

Hele Landet

Hovedkontoret: 6312 1226 eller 5190 9584
Telefontid: Hverdage kl. 09.00-13.00


Yderlige info

Er du fagperson, og har du brug for råd eller sparring, er du velkommen til at kontakte os på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og din henvendelse vil blive besvaret af faglig leder Elene Fleischer.

Er du journalist, er du velkommen til at rette henvendelse til os via mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og din henvendelse vil blive besvaret af bestyrelsesformanden eller faglig leder.

Nyheder på mail


Etik

NEFOS opretter samtalegrupper for efterladte efter selvmord ud fra følgende præmisser:

 • Deltagerne er berørt af samme type tab
 • 4-8 personer i gruppen
 • Gruppen ledes af en professionel rådgiver og en medarbejder hos NEFOS
 • Alle har tavshedspligt
 • Oplever vi, at vores hjælp er utilstrækkelig, henviser vi til andre professionelle, fx psykologer, som vi har et godt samarbejde med
Hovedkontorets: Ejlskovsgade 13, 1.sal t.v. 5000 Odense C.