Ældre efterladte efter selvmord
I dag er det Verdensdag for selvmordsforebyggelse, og i den anledning kan du høre denne podcast, hvor Vibeke, en 70årig kvinde, fortæller om at have mistet sin søn til selvmord og om at være farmor til Gry, der har mistet sin far. Podcasten er produceret med særligt fokus på, at ældre efterlevende efter selvmord får den hjælp, de har brug for - eksempelvis et gratis samtaleforløb i NEFOS, Netværket for selvmordsramte.
Hvis du er interesseret i at høre mere, kan du kontakte Mette Andersen, Faglig koordinator i Team Forebyggelse på tlf. 30 89 40 06 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Samtaleforløb til ældre efterlevende efter selvmord kan forebygge varig mistrivsel
Som medarbejder i Ældre- og Handicapforvaltningen har du nu mulighed for at få del i den viden, vi har oparbejdet i et projekt, om hvordan vi bedst hjælper en ældre, der har mistet en nærtstående til selvmord.
De sidste to år har konsulenterne, der varetager de forebyggende hjemmebesøg, haft særligt fokus på at opspore den mistrivsel hos ældre, som skyldes, at de har oplevet selvmordshandlinger blandt nærtstående. Det skete via de lovpligtige forebyggende hjemmebesøg som tilbydes alle +75årige i danske kommuner.
Der sker ca. 600 selvmord om året i Danmark. Heraf sker den største andel i den ældre del af befolkningen. 5-6 pårørende til hvert selvmord har brug for professionel hjælp. Forskning viser, at ældres behov ofte overses, fordi det fortsat er tabuiseret at tale om - både for den ældre og for de fagprofessionelle, der kommer i de ældres hjem. Hvad har de ældre behov for? Hvordan taler du bedst med den ældre om det? Kan du sige noget forkert? Hvilke muligheder er der for hjælp, som du kan henvise til? Disse spørgsmål kan du finde svar på i en undervisningsfilm, en podcast og en pjece, som Team Forebyggelse har været med til at udvikle bl.a. i samarbejde med en forskningsenhed, frivilligorganisation, præst, politi og ikke mindst ældre, der har mistet til selvmord.
Undervisningsfilmen – ’Når ældre mennesker bliver ramt af selvmord’
I filmen undervises ud fra et koncept, der er udviklet til mange forskellige faggrupper. Fokus er den ældres behov for hjælp i den akutte fase, efter selvmordet er sket. Men da disse behov for hjælp desværre ofte ikke opdages eller ikke bliver imødekommet, kan det også være god viden for dig, der kommer i den ældres hjem på et senere tidspunkt.
Du kan se filmen, som varer 45 min. her
Podcasten – ’Min søn valgte livet fra’
I podcasten hører vi Vibeke på 70 år fortælle om, hvordan det er at miste sin søn til selvmord, hvordan man lever videre, og hvordan det er at være farmor til Gry, som har mistet sin far.
Du kan lytte til podcasten her
Pjecen – ’Livet efter selvmord’
Pjecen giver bl.a. god information om, hvad ældre efterladte har brug for, efter de har mistet til selvmord, og du finder viden om, hvor der er mulighed for at få hjælp.
Pjecen finder du her
Hvert år markeres Verdensdagen for Selvmordsforebyggelse d. 10. september på forskellig vis landet over. I år danner Rådhuset rammen om en heldagskonference, hvor der blandt andet vil være en paneldebat om etiske dilemmaer i selvmordsforebyggelse, som vores Rådmand, Søren Windell, deltager i.
Hvis du er interesseret i at høre mere eller har spørgsmål, kan du kontakte Faglig Koordinator i Team Forebyggelse, Mette Andersen på tlf. 30 89 40 06 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.