Et netværk for mennesker, der er ramt af andres selvmords handlinger.

Werther prisen

BegrundelsenArtikelserien, som blev publiceret i dagene den 26. – 28. april, skildrer Thomas Augustinussens karriere som fodboldspiller, og hvordan faderen har haft en stor indflydelse på sønnens karriere, lige fra barndommen som træner og senere, da Thomas var på førsteholdet, som fast tilskuer og støtte ved alle kampene. I januar 2013 begik faderen selvmord, og Thomas har efterfølgende oplevet at hændelsen har påvirket ham som fodboldspiller.

Artiklen beskriver kort metoden for selvmordet, men går lang mere i dybden med, hvordan de efterladte, konen, sønnerne og datteren, fik beskeden om selvmordet overbragt, og hvad deres reaktioner var, samt hvordan de tog afsked med deres mand og far.

Dan Philipsen er sportsjournalist og kender derfor fodboldverdenen og dens praksis, hvilket har været en fordel i forhold til at tale med Thomas Augustinussen og hans familie. Dan Philipsen har bevæget sig ind på et ukendt territorium i forhold til at skrive om depression og selvmord, samt alle de følelser og tanker, som efterladte efter selvmord står med i form af dårlig samvittighed og deres behov for at finde en forklaring med selvmordet. Han skriver dette meget indfølende og stadigvæk hudløst ærligt og nøgternt. Det fremgår klart, at Thomas Augustinussen har haft en stor tillid til journalisten, og at denne var berettiget.

Denne artikelserie undgår om en simpel rapportering, men går derimod, på sjælden vis, i dybden med emnet og beskriver, hvorledes hovedpersonen oplever faderens selvmord, og hvordan dette påvirker ham på langt sigt. Eftersom den er skrevet af en sportsjournalist og omhandler en fodboldspiller, er artiklen sandsynligvis blevet læst af et publikum, der vanlig vis ikke søger information om psykiske lidelser. Der er således chancer for, at artiklen har nået andre grupper end dem som typisk beskæftiger sig med depression og selvmord, og herved bidrager til at nedbryde stigmatiseringen.

Werther Prisen 2013 gik til skuespiller og instruktør Lotte Andersen

Werther-prisen 2013 går til filminstruktøren og skuespiller Lotte Andersen for TV-dokumentaren, Den sidste udvej – beretninger om overlevelse.Dokumentaren, Den sidste udvej – beretninger om overlevelse sætter fokus på, hvad det er, der gør, at nogle af os mister livslysten og ser døden som den eneste udvej? Og hvad er det for øjeblikke, som alligevel gør livet værd at leve for en, der ellers er fast besluttet på at dø?

Priskomiteen bag Werther-prisen har valgt Lotte Andersen som årets prismodtager, fordi hun i dokumentaren med stor empati og etik formår at sætte fokus på det følsomme emne, selvmord, gennem interview med mennesker, som kan berette, hvorfor de overlevede.
Læs journalist Tommy Byrnes artikel om Lotte Andersen i Fyens Stiftstidende her.

Werther Prisen 2009 gik til psykolog Bente Hjorth Madsen
Den særlige mediepris, Werther Prisen, gik i 2009 til psykolog Bente Hjorth Madsen, Center for Selvmordsforebyggelse i Århus.
Bente Hjorth Madsen blev tildelet prisen for sine evner til at formidle sin store viden og indsigt i selvmordsproblematikken og synliggøre gruppen af selvmordstruede, blandt andet med udgivelsen af bogen, "Når selvmordet truer", og ikke mindst for hjemmesiden www.forebygselvmord.dk, der er udviklet i samarbejde med en tidligere prisvinder, Inger Anneberg.

Werther Prisen 2008 gik til DR dokumentar
Werther Prisen 2008 gik til DR's radio-dokumentar, En 15-årig skal jo ikke dø, der er tilrettelagt af Cecilie Elmose Warnich og Cecilia Sejer. På nænsom men hudløs facon skildrer radioudsendelsen det ufattelige tab, et forældrepar sidder tilbage med efter deres barns selvmord. Det lykkes på forbilledlig vis de to tilrettelæggere at viderebringe forældrenes sorg, tanker og bestræbelser på at leve videre som en hel familie med to tilbageblevne børn.
Priskomiteen er af den opfattelse, at udsendelser som denne kan være med til at skabe åbenhed omkring de efterladtes situation og være med til at undgå, at selvmord bliver tabuiseret. I bedste fald kan udsendelsen være med til, at andre tør dele deres historie, så lyttere, seere og læsere kan reagere mere hensigtsmæssigt og nænsomt, hvis nogle i omgangskredsen bliver berørt af selvmord eller selvmordsforsøg.

Werther Prisen 2007 gik til Tommy Byrne
Journalist Tommy Byrne modtager prisen i 2007. Baggrunden er 3 artikler om selvmord i Fyens Stiftstidende. Udvalgets begrundelse for at tildele TB prisen lyder således:
”Journalisten Tommy Byrne får i år Werther-prisen for sine sobre og empatiske artikler om de spørgsmål og den sorg, som de pårørende står tilbage med efter et selvmord. Priskomiteen er enig om, at artiklerne er med til på bedste vis at give et indblik i de spørgsmål, som de efterladte står tilbage med, og som de må arbejde med for at komme videre med deres eget liv.”
I NEFOS er Tommy Byrne en af de journalister vi kan anbefale, når man udtaler sig. Vores erfaring er, at TB holder de aftaler du laver med ham, og han leverer et sobert arbejde. Læs en af TBs artikler her

Werther Prisen 2006 gik til DR Undervisning
Den særlige mediepris gik i år til DR Undervisning for temaudsendelserne Det gælder livet. Prisen på 10.000 kroner blev overrakt til programmernes ansvarshavende redaktør, Thorkild Nyholm, af folketingsmedlem Elsebeth Gerner Nielsen i forbindelse med Verdensdag for selvmordsforebyggelse den 7. september 2006.

Werther Prisen 2005 gik til Inger Anneberg
Freelancejournalist Inger Anneberg, a4media, blev den første modtager af Werther-prisen. Prisen på 10.000 kroner blev overrakt til Inger Anneberg af folketingsmedlem Elsebeth Gerner Nielsen i forbindelse med Verdensdag for selvmordsforebyggelse den 10. september 2005.

Seneste nyt

Om NEFOS

NEFOS er en organisation, der yder støtte og rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling.
Kontakt os pr. mail eller telefon

Vi reagerer inden for 3 hverdage og kontakter dig, såfremt du har lagt dit nummer på telefonsvareren - eller hvis vi har modtaget en mail eller en sms fra dig. Responstiden sikrer, at vi både har tid til vores igangværende samtaler og til at besvare udefra kommende henvendelser.

Du kan også skrive direkte til os ved at klikke her Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon til hovedkontoret: tlf. 6312 1226 mandag-fredag kl. 09.00-13.00.

Medlemsbidrag og gavebeløb

Vi vil gerne have medlemmer i NEFOS, Du kan støtte vores arbejde. Medlems kontingent pr år er: 100 kr. for studerende/pensionister, 200 kr for øvrige enkeltpersoner og 300 kr. for familier (husk at skrive navnene på alle familiemedlemmer ind i tekstfeltet) klik her for at melde dig ind.


Rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling.

Kontakt NEFOS

Midtjylland

Pia Engstrøm: 6177 2184
Liselotte Kragh: 6165 5483

Nordjylland

Pia Engstrøm: 6177 2184

Hele Landet

Hovedkontoret: 6312 1226 eller 5190 9584
Telefontid: Hverdage kl. 09.00-13.00


Yderlige info

Er du fagperson, og har du brug for råd eller sparring, er du velkommen til at kontakte os på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og din henvendelse vil blive besvaret af faglig leder Elene Fleischer.

Er du journalist, er du velkommen til at rette henvendelse til os via mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og din henvendelse vil blive besvaret af bestyrelsesformanden eller faglig leder.

Nyheder på mail


Etik

NEFOS opretter samtalegrupper for efterladte efter selvmord ud fra følgende præmisser:

  • Deltagerne er berørt af samme type tab
  • 4-8 personer i gruppen
  • Gruppen ledes af en professionel rådgiver og en medarbejder hos NEFOS
  • Alle har tavshedspligt
  • Oplever vi, at vores hjælp er utilstrækkelig, henviser vi til andre professionelle, fx psykologer, som vi har et godt samarbejde med
Hovedkontorets: Ejlskovsgade 13, 1.sal t.v. 5000 Odense C.