Et netværk for mennesker, der er ramt af andres selvmords handlinger.

Fødselsdag / dødsdag

Modsætninger bør markeres forskelligt

Mærkedage som fødselsdag og dødsdag reaktiverer let sorgen og savnet, følelsen af meningsløshed, fortvivlelse og måske skyld hos den, som er efterladt efter et selvmord.

Det er ofte et følelses-kaos, den efterladte befinder sig i. Der er brug for hjælp – hjælp til at håndtere sorgen og hjælp til at se sit liv i øjnene, professionel hjælp til at genoprette en base af struktur for at genvinde sin balance og genfinde følelsen af fast grund under fødderne i det liv, der skal fortsætte.

Det er helt naturligt, at følelserne strammer sit greb på den afdødes fødselsdag – eller dødsdag. Det er også naturligt, at fødsel og død er hinandens modsætninger. Derfor er det også naturligt og afgørende at markering af de to dage ikke må flyde sammen.

Gitte Kristensens søn Sander fyldte 19 år den 4. November 2012. Få dage efter tog han sit eget liv.  November føles selvsagt endeløs og fyldt med sorg i familien.

”Jeg oplever, at mange viger tilbage for at tale om døden, og endnu flere er fyldt med tabuer omkring selvmord. Jeg tror, det er derfor, at vi er så traditions-fattige, og at vi let bliver så frygtelig ensomme, når døden rammer”, siger Gitte Kristensen.

mp3For Sanders mor tærer det at komme igennem den mørke efterårsmåned, og der er brug for at hente næring  et sted. Derfor inviterede hun 10 af Sanders venner og kammerater til hans fødselsdag. De mødtes på kirkegården og tilbragte aftenen sammen i minder om sorg og glæde. Dermed lagde hun grunden til en ny tradition.

”Vi vil fejre de glade år, vi fik sammen med Sander. Han var jo ikke kun min, han var en del af livet for os alle. Så på hans fødselsdag vil jeg gerne sammen med de unge hente næring til at sørge, være indadvendt og stille på hans dødsdag”.

Det er den måde, Sanders mor har valgt at markere henholdsvis hans fødselsdag og hans dødsdag. Det kan gøres på mange andre måder – når blot valget er bevidst, og vi formår at adskille sorgen og glæden.

Lotte Holmen
Journalist og Nefos-rådgiver

Om NEFOS

NEFOS er en organisation, der yder støtte og rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling.
Kontakt os pr. mail eller telefon

Vi reagerer inden for 3 hverdage og kontakter dig, såfremt du har lagt dit nummer på telefonsvareren - eller hvis vi har modtaget en mail eller en sms fra dig. Responstiden sikrer, at vi både har tid til vores igangværende samtaler og til at besvare udefra kommende henvendelser.

Du kan også skrive direkte til os ved at klikke her Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon til hovedkontoret: tlf. 6312 1226 mandag-fredag kl. 09.00-13.00.

Medlemsbidrag og gavebeløb

Vi vil gerne have medlemmer i NEFOS, Du kan støtte vores arbejde. Medlems kontingent pr år er: 100 kr. for studerende/pensionister, 200 kr for øvrige enkeltpersoner og 300 kr. for familier (husk at skrive navnene på alle familiemedlemmer ind i tekstfeltet) klik her for at melde dig ind.


Rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling.

Kontakt NEFOS

Midtjylland

Pia Engstrøm: 6177 2184
Liselotte Kragh: 6165 5483

Nordjylland

Pia Engstrøm: 6177 2184

Hele Landet

Hovedkontoret: 6312 1226 eller 5190 9584
Telefontid: Hverdage kl. 09.00-13.00


Yderlige info

Er du fagperson, og har du brug for råd eller sparring, er du velkommen til at kontakte os på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og din henvendelse vil blive besvaret af faglig leder Elene Fleischer.

Er du journalist, er du velkommen til at rette henvendelse til os via mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og din henvendelse vil blive besvaret af bestyrelsesformanden eller faglig leder.

Nyheder på mail


Etik

NEFOS opretter samtalegrupper for efterladte efter selvmord ud fra følgende præmisser:

  • Deltagerne er berørt af samme type tab
  • 4-8 personer i gruppen
  • Gruppen ledes af en professionel rådgiver og en medarbejder hos NEFOS
  • Alle har tavshedspligt
  • Oplever vi, at vores hjælp er utilstrækkelig, henviser vi til andre professionelle, fx psykologer, som vi har et godt samarbejde med
Hovedkontorets: Ejlskovsgade 13, 1.sal t.v. 5000 Odense C.