Fødselsdag / dødsdag

Modsætninger bør markeres forskelligt

Mærkedage som fødselsdag og dødsdag reaktiverer let sorgen og savnet, følelsen af meningsløshed, fortvivlelse og måske skyld hos den, som er efterladt efter et selvmord.

Det er ofte et følelses-kaos, den efterladte befinder sig i. Der er brug for hjælp – hjælp til at håndtere sorgen og hjælp til at se sit liv i øjnene, professionel hjælp til at genoprette en base af struktur for at genvinde sin balance og genfinde følelsen af fast grund under fødderne i det liv, der skal fortsætte.

Det er helt naturligt, at følelserne strammer sit greb på den afdødes fødselsdag – eller dødsdag. Det er også naturligt, at fødsel og død er hinandens modsætninger. Derfor er det også naturligt og afgørende at markering af de to dage ikke må flyde sammen.

Gitte Kristensens søn Sander fyldte 19 år den 4. November 2012. Få dage efter tog han sit eget liv.  November føles selvsagt endeløs og fyldt med sorg i familien.

”Jeg oplever, at mange viger tilbage for at tale om døden, og endnu flere er fyldt med tabuer omkring selvmord. Jeg tror, det er derfor, at vi er så traditions-fattige, og at vi let bliver så frygtelig ensomme, når døden rammer”, siger Gitte Kristensen.

mp3For Sanders mor tærer det at komme igennem den mørke efterårsmåned, og der er brug for at hente næring  et sted. Derfor inviterede hun 10 af Sanders venner og kammerater til hans fødselsdag. De mødtes på kirkegården og tilbragte aftenen sammen i minder om sorg og glæde. Dermed lagde hun grunden til en ny tradition.

”Vi vil fejre de glade år, vi fik sammen med Sander. Han var jo ikke kun min, han var en del af livet for os alle. Så på hans fødselsdag vil jeg gerne sammen med de unge hente næring til at sørge, være indadvendt og stille på hans dødsdag”.

Det er den måde, Sanders mor har valgt at markere henholdsvis hans fødselsdag og hans dødsdag. Det kan gøres på mange andre måder – når blot valget er bevidst, og vi formår at adskille sorgen og glæden.

Lotte Holmen
Journalist og Nefos-rådgiver