Et netværk for mennesker der er ramt af andres selvmordshandlinger

Fødselsdag / dødsdag

Modsætninger bør markeres forskelligt

Mærkedage som fødselsdag og dødsdag reaktiverer let sorgen og savnet, følelsen af meningsløshed, fortvivlelse og måske skyld hos den, som er efterladt efter et selvmord.

Det er ofte et følelses-kaos, den efterladte befinder sig i. Der er brug for hjælp – hjælp til at håndtere sorgen og hjælp til at se sit liv i øjnene, professionel hjælp til at genoprette en base af struktur for at genvinde sin balance og genfinde følelsen af fast grund under fødderne i det liv, der skal fortsætte.

Det er helt naturligt, at følelserne strammer sit greb på den afdødes fødselsdag – eller dødsdag. Det er også naturligt, at fødsel og død er hinandens modsætninger. Derfor er det også naturligt og afgørende at markering af de to dage ikke må flyde sammen.

Gitte Kristensens søn Sander fyldte 19 år den 4. November 2012. Få dage efter tog han sit eget liv.  November føles selvsagt endeløs og fyldt med sorg i familien.

”Jeg oplever, at mange viger tilbage for at tale om døden, og endnu flere er fyldt med tabuer omkring selvmord. Jeg tror, det er derfor, at vi er så traditions-fattige, og at vi let bliver så frygtelig ensomme, når døden rammer”, siger Gitte Kristensen.

mp3For Sanders mor tærer det at komme igennem den mørke efterårsmåned, og der er brug for at hente næring  et sted. Derfor inviterede hun 10 af Sanders venner og kammerater til hans fødselsdag. De mødtes på kirkegården og tilbragte aftenen sammen i minder om sorg og glæde. Dermed lagde hun grunden til en ny tradition.

”Vi vil fejre de glade år, vi fik sammen med Sander. Han var jo ikke kun min, han var en del af livet for os alle. Så på hans fødselsdag vil jeg gerne sammen med de unge hente næring til at sørge, være indadvendt og stille på hans dødsdag”.

Det er den måde, Sanders mor har valgt at markere henholdsvis hans fødselsdag og hans dødsdag. Det kan gøres på mange andre måder – når blot valget er bevidst, og vi formår at adskille sorgen og glæden.

Lotte Holmen
Journalist og Nefos-rådgiver

Om NEFOS

NEFOS er en organisation, der yder støtte og rådgivning til alle, der har mistet til selvmord. 

NEFOS tilbyder op 5 gratis rådgivningssamtaler med en frivillig rådgiver og der er også mulighed for samtalegruppe.

NEFOS arbejder for at skabe opmærksomhed om de efterladtes vilkår uanset og behovet for hjælp og støtte i den akutte krisesituation og i den efterfølgende sorgbearbejdning, uanset alder

.Kontakt NEFOS

Du kan kontakte NEFOS via mail og telefon. 

Hvis vi ikke kan tage telefonen er du velkommen til at lægge en besked med dit navn, dit telefonnummer og hvornår du har ringet, og så kontakter vi dig. 

Telefon: 6312 1226
Telefontid: Mandag, onsdag og fredag kl. 10.00-13.00
Mail:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Støt NEFOS

NEFOS er en frivillig drevet organisation, vi har derfor brug for din støtte til at opretholde vores landsdækkende gratis arbejde for selvmordsramte.

Du kan støtte os på følgende måder: