Et netværk for mennesker, der er ramt af andres selvmords handlinger.

Efterladte efter selvmord svigtes af det offentlige

Selvom det kan føre til kroniske psykiske problemer så gives der i Danmark kun hjælp til efterladte, hvis de søger om hjælp i de første 6 mdr.

Et nyt studie udført af Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse viser at personer efterladt efter partners selvmord har højere risiko for både psykiske og bestemte fysiske sygdomme samt sociale problemstillinger i årene efter hændelsen. ”Vi kan tydeligt se at efterladte efter partners selvmord har det værre både psykisk og fysisk end jævnaldrende som ikke har været udsat for en sådan oplevelse,” påpeger Annette Erlangsen, der har udført studiet i samarbejde med en international forskergruppe. I tiden umiddelbart efter tabet er efterladte særligt udsatte, men også på længere sigt noteres en højere risiko for hospitalskontakt pga. depression eller PTSD.

Studiet som netop er blevet publiceret i det vigtige internationale tidsskrift, JAMA Psychiatry analyserede data over alle personer, der havde mistet en ægtefælle eller samboende til selvmord over de seneste 35 år.

I Danmark tilbydes tilskud til psykologhjælp for efterladte efter selvmord, men tilbuddet gælder kun hvis man henvender sig inden for de første 6 måneder efter man har mistet.

Dette er for dårligt mener Elene Fleischer der er faglig leder af Nefos, Netværk for Selvmordsramte. ”Vi oplever at mange efterladte først søger at klare skærene selv. Desværre er det ofte først efter et halvt år at de psykiske belastninger sætter sig som kroniske mistrivselsproblemer, og behovet for professionel hjælp opstår.” Nefos tilbyder, som eneste frivillige organisation i Danmark, gruppeforløb for efterladte efter selvmord. ”Vi ser rigtigt mange efterladte som føler sig ladt i stikken af det offentlige system,” fortæller Elene.

”Da min kone begik selvmord, modtog jeg ikke umiddelbart eller senere noget tilbud om hjælp,” fortæller Lars Agertoft Iversen, formand for foreningen Efterladte efter Selvmord. "Mange medlemmer fra foreningen har desværre samme erfaring. Jeg finder det rimeligt, at efterladte efter selvmord skal have retskrav på tilbud om hjælp. Erkendelsen af selvmordet kom for mig, og mange andre, først flere måneder efter hændelsen, og derfor er 6 månedersreglen helt uacceptabel.”

FAKTA:

Efterladte efter selvmord har højere risiko for: psykisk sygdom, depression, PTSD, angst, misbrugsdiagnoser, selvmordsforsøg, kræft, søvnforstyrrelser, leversygdomme, rygproblemer, KOLD, død, selvmord, sygefravær, arbejdsløshed, førtidspension, psykiatrisk hospitalskontakt, lægebesøg, psykolog eller psykiatrisk behandling.

Mens 1 ud af 500 personer i den generelle befolkning bliver, via hospitalskontakt, diagnosticeret med et nyt tilfælde af depression om året, så sker dette for 1 ud af 200 efterladte efter partners selvmord.

Efterladte efter selvmord har også flere psykiske problemstillinger end efterladte efter andre dødsårsager, og der er en øget risiko for: psykisk sygdom, depression, PTSD, selvmordsforsøg, død, selvmord, og psykiatrisk behandling. Det er interessant at efterladte efter selvmord mindre tilbøjelige til at have sygefravær eller gå til egen læge end efterladte efter andre dødsårsager - også når man tager højde for aldersforskelle og andre forhold.

Kontaktoplysninger:

Annette Erlangsen, seniorforsker, Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse.
E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Tlf. 4026 3918

Elene Fleischer, faglig leder, NEFOS
E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Tlf. 2698 3028

Lars Agertoft Iversen, formand, Landsforeningen for Efterladte
E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Tlf. 5125 7434

Om NEFOS

NEFOS er en organisation, der yder støtte og rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling. Dette kan være alt fra trussel om selvmord til den aktuelle selvmordshandling.

NEFOS tilbyder 5 GRATIS samtaler med en professionel frivillig rådgiver, samtalegrupper og hjemmebesøg hos ældre og gangbesværede samt familier med mindre børn.

Vi har mulighed for at tilbyde samtaler flere steder i landet.Rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling.

Kontakt NEFOS

Hovedkontoret Odense

Du kan kontakte NEFOS via mail og telefon.

Vi kontakter dig, såfremt du har lagt dit nummer på telefonsvareren - eller hvis vi har modtaget en mail eller en sms fra dig.

Telefon: 6312 1226 eller 5190 9584
Telefontid: Hverdage kl. 09.00-13.00
Mail:
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Yderlige info

Er du fagperson eller journalist, og har du brug for information, råd eller sparring, er du velkommen til at kontakte os på mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og din henvendelse vil blive besvaret af faglig leder Elene Fleischer.

Støt NEFOS

NEFOS er en frivillig drevet organisation, vi har derfor brug for din støtte til at opretholde vores landsdækkende gratis arbejde for selvmordsramte.

Du kan støtte os på følgende måder:


Nyheder på mail


Hovedkontorets: Ejlskovsgade 13, 1.sal t.v. 5000 Odense C.