Et netværk for mennesker, der er ramt af andres selvmords handlinger.
Den typiske begrundelse for ikke at spørge til selvmordstanker er frygten for at inspirere. Modeltegning Foto: NICK DIGGORY/Ikon Images / POLFOTO

Det kan redde liv at spørge til selvmord

Af frygt for at inspirere til selvmord undlader både pårørende og sundhedspersonale at spørge ind til selvmordstanker. Men det er en misforståelse.

Det er en myte, at man kan inspirere et andet menneske til selvmord ved at spørge til selvmordstanker. Sådan lyder det fra rådgivningen Livslinien, som tilbyder anonym rådgivning til selvmordstruede, deres pårørende og efterladte. Tina Holm Johansen, der er leder af rådgivningen, som hvert år rådgiver 16.000, siger:

”Det er en farlig myte, for den kan forhindre, at man tør spørge ind til selvmordstankerne, og en konsekvens af myten er, at man ikke får iværksat den hjælp, som i sidste ende kan redde liv.”

En del af opkaldene til rådgivningen kommer fra pårørende til mennesker i krise, og samtalerne udfolder myten.

”En forælder kan henvende sig og fortælle, ’jeg tror, min datter tænker på at begå selvmord’, men når vi spørger, om man har spurgt direkte til selvmordstanker, hører vi ofte, at man ikke tør nævne ordet. Vi kan opleve det samme, når vi underviser sundhedspersonale i kommuner og på hospitaler, men vi hører det også jævnligt fra brugere, som har været indlagt, hvor der ikke er blevet spurgt ind til, om de havde selvmordstanker, selvom de var i en livskrise.”

Den typiske begrundelse for ikke at spørge til selvmordstanker er frygten for at inspirere. Tina Holm Johansen vurderer, at særligt pårørende kan være tilbageholdende, fordi de frygter at høre svaret på spørgsmålet.

”Et spørgsmål om selvmordstanker fra eksempelvis en ven eller et familiemedlem kan hjælpe med at korrigere tankerækken og redde liv. Kan man være i det svære og høre et menneske, man holder af, sige, at man er nået til et sted i livet, hvor man tænker, at man er så stor en belastning, at det er bedst for alle, at man vælger livet fra, så har man muligheden for at få hjælp til vedkommende.”

Spørger man et menneske i krise om selvmordstanker, skal man ifølge Tina Holm Johansen ikke regne med at få et svar. I hvert fald ikke i første omgang. Det vigtigste er, at man har stillet spørgsmålet.

”Når Livsliniens rådgivere taler med pårørende til mennesker i krise, som muligvis går med selvmordstanker, understreger rådgiverne gerne, at de pårørende ikke nødvendigvis skal forvente at få svar. Mange selvmordstruede kan have svært ved at fortælle deres pårørende, hvordan de har det, men ved at spørge til selvmordstanker viser man, at man er villig til at høre svaret. Spørgsmålet er en invitation til, at den spurgte kan vende tilbage. På den måde har man stillet sig til rådighed og taget et skridt i retning af at hjælpe et medmenneske. Måske er ens næste opgave at opfordre personen til at søge hjælp gennem et behandlingstilbud.”

Kristeligt Dagblad (2. marts 2017)
Foto: NICK DIGGORY/Ikon Images / POLFOTO

Om NEFOS

NEFOS er en organisation, der yder støtte og rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling. Dette kan være alt fra trussel om selvmord til den aktuelle selvmordshandling.

NEFOS tilbyder 5 GRATIS samtaler med en professionel frivillig rådgiver, samtalegrupper og hjemmebesøg hos ældre og gangbesværede samt familier med mindre børn.

Vi har mulighed for at tilbyde samtaler flere steder i landet.Rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling.

Kontakt NEFOS

Hovedkontoret Odense

Du kan kontakte NEFOS via mail og telefon.

Vi kontakter dig, såfremt du har lagt dit nummer på telefonsvareren - eller hvis vi har modtaget en mail eller en sms fra dig.

Telefon: 6312 1226 eller 5190 9584
Telefontid: Hverdage kl. 09.00-13.00
Mail:
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


NEFOS yder rådgivning i hele landet. Aktuelt mangler vi fagpersoner, der vil arbejde frivillig og ulønnet i Region Sjælland og Region Nordjylland.   For øjeblikket kan du alene få telefonisk rådgivning i disse to regioner. Har du mulighed for at transportere dig til en af de byer hvor vi har kontorer,  kan du også få ansigt til ansigt rådgivning. Kontakt os og vi finder en løsning.


Yderlige info

Er du fagperson eller journalist, og har du brug for information, råd eller sparring, er du velkommen til at kontakte os på mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og din henvendelse vil blive besvaret af faglig leder Elene Fleischer.

Støt NEFOS

NEFOS er en frivillig drevet organisation, vi har derfor brug for din støtte til at opretholde vores landsdækkende gratis arbejde for selvmordsramte.

Du kan støtte os på følgende måder:


Nyheder på mail


Hovedkontorets: Ejlskovsgade 13, 1.sal t.v. 5000 Odense C.