Søskende til selvmordstruede står alene
Netværket for selvmordsramte vil have en obligatorisk indsats for søskende til selvmordstruede. SF er klar med et beslutningsforslag, som skal hjælpe de pårørende.
Når et ungt menneske forsøger at tage livet af sig selv, stjæler det ofte fokus fra søskende til den selvmordstruede.
Og det kan få alvorlige konsekvenser for de såkaldte skyggebørn senere i livet, hvis de ikke får bearbejdet chokket, der kommer, når en søster eller bror prøver at begå selvmord.
Ifølge psykolog i organisationen Netværket for selvmordsramte Elene Fleischer bør lovgivningen ændres, hvis søskende til selvmordstruede skal have den hjælp, de har behov for.
- Der skal indføres en obligatorisk indsats over for børn op til 18 år, som er pårørende til selvmordstruede. Der er ikke tilstrækkelig motivation fra behandlerne til at inddrage søskende, fordi behandlerne ikke får ydelser for det, siger Elene Fleischer til DR Fyn.
Forebyggende indsats
I dag skal sundhedspersonalet undersøge, hvorvidt der er søskende i selvmordsramte familier. Men der er ikke noget krav om, at der skal være tilbud til dem, og det er ikke godt nok, mener Netværket for selvmordsramte.
- Forældrene har ikke ressourcerne til også at være opmærksomme søskende, og vi bør være mere opmærksomme på. at hele familien bliver ramt, når et ung menneske forsøger at begå selvmord, siger Elene Fleischer til DR Fyn.
Hun efterlyser mere fokus på den forebyggende indsats, som gør, at søskende ikke først får hjælp, hvis de får problemer.
På Christiansborg får ønsket politikerne til at reagere. SF er klar med et beslutningsforslag, som skal give børn flere rettigheder, når de er pårørende til alvorligt syge familiemedlemmer.
- Jeg vil gerne have, at der konkret bliver spurgt til, om der er børn i familien, om der er nogen, som hjælper børnene og beslutter hvilken hjælp skal de have, hvis de har brug for det, forklarer SF's psykiatriordfører, Özlem Cekic.
På den anden side af midten i Folketinget bliver der set med positive briller på forslaget fra SF. Ifølge Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann, har partiet tidligere haft kig på problemstillingen.
- I efteråret foreslog vi, at der skulle prioriteres midler til en særlig indsats målrettet børn og unge, som har problemer på det her område, siger ordføreren.
Norge som eksempel
Netværket for selvmordsramte har netop modtaget knap tre millioner kroner fra Socialministeriet, der skal bruges på at opspore flere selvmordsramte børn og unge.
I Norge har man indført en informationspligt, som sikrer, at der bliver taget hånd om søskende til selvmordstruede. Blandt andet bliver bror eller søster tilbudt en samtale med en behandler. Også i Sverige og Finland har man lignende systemer.
Tal fra Center for Selvmordsforskning viser, at 155 unge mellem 15 og 19 år i 2011 forsøgte at begå selvmord.
I sidste uge viste et forskningsprojekt fra centret, at indsatsen for at undgå selvmord blandt unge har fejlet.