Sorg og krise efter selvmord
Et selvmord udløser mange spørgsmål og ofte også skyldfølelse. Med vores vanlige rationelle tilgang søger vi en årsag – der må være en forklaring. For det er så svært at acceptere det uforklarlige. Samtidig er det meget svært at tale om selvmord. Der er så mange følelser i spil. Det gælder både for de efterladte, der prøver at leve med tabet, savnet og måske også selvbebrejdelserne, og for de nærmeste venner samt familiemedlemmer, der jo også er udsat for de kaotiske tanker og følelser, der følger med. De samme problemstillinger kan gøre sig gældende for venner, kollegaer eller andre, der står lidt længere ude i periferien. De ved alt for sjældent, hvordan situationen skal gribes an og vælger derfor ofte den løsning, der gør allermest ondt på den selvmordsramte - de hverken siger eller gør noget!
Reaktionerne ved at være selvmordsramt kan være mange. Du kan opleve:
Og man kan have tilbagevendende erindringer og tanker som:
Dette er normale reaktioner for efterlevende efter pludselig død. Hvordan hver enkelt reagerer og bearbejder en krise og sorg er forskelligt. Nogle mennesker har behov for professionel hjælp, andre har brug for at have familien tæt på, og andre igen vil gerne have kontakt med nogen helt udenforstående og kan bruge et frivilligt netværk. Måske har du ikke så mange mennesker omkring dig, som du synes, du kan få hjælp af. Måske opleves dit netværk ikke tilstrækkeligt i forhold til det, du tumler med. Erfaringerne viser, at det er en stor hjælp for mange mennesker at være sammen med andre, der er i en tilsvarende situation. Derfor etablerer vi professionelt ledede grupper, hvor der kan hentes støtte og styrke i et struktureret samvær med andre, der også er efterlevende efter selvmord.
Vi støtter og rådgiver dig til, at kunne leve med det livsvilkår, at et menneske er død fra dig. Vi ved, at man aldrig kommer over, aldrig lægger det bag sig, aldrig kommer videre – men man er derimod nødt til at leve med tabet som et livsvilkår.
Derfor hjælper vi ved, at:
Du kan her læse om andres erfaringer med at deltage i samtalegrupper efter selvmord:
• Tines fortælling – At miste en ægtefælle
• Stines fortælling – At miste en tidligere partner
• Fortælling fra en anonym – At miste en tidligere partner og at miste sin far
NEFOS er en organisation, der yder støtte og rådgivning til alle, der har mistet til selvmord.
NEFOS tilbyder op 5 gratis rådgivningssamtaler med en frivillig rådgiver og der er også mulighed for samtalegruppe.
NEFOS arbejder for at skabe opmærksomhed om de efterladtes vilkår uanset og behovet for hjælp og støtte i den akutte krisesituation og i den efterfølgende sorgbearbejdning, uanset alder
.
Du kan kontakte NEFOS via mail og telefon.
Hvis vi ikke kan tage telefonen er du velkommen til at lægge en besked med dit navn, dit telefonnummer og hvornår du har ringet, og så kontakter vi dig.
Telefon: 6312 1226
Telefontid: Mandag, onsdag og fredag kl. 10.00-13.00
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
NEFOS er en frivillig drevet organisation, vi har derfor brug for din støtte til at opretholde vores landsdækkende gratis arbejde for selvmordsramte.
Du kan støtte os på følgende måder: