Et netværk for mennesker der er ramt af andres selvmordshandlinger

Selvmordsforsøg i familien - hvordan kan jeg hjælpe?

Er du tæt på et barn eller en ung, som er pårørende til en selvmordstruet i den nære familie? Er du i tvivl om, hvordan du bedst kan hjælpe? Så kontakt NEFOS.

Fortæl også familien om muligheden for at hente information om krisehjælp for pårørende til selvmordstruede på NEFOS’ hjemmeside – eller få en gratis samtale med en professionel frivillig rådgiver i NEFOS.

Vær der - se skyggebørnene og de usynlige børn

Når børn og unge rammes af andres selvmordshandlinger, har vi sjældent nok opmærksomhed på deres følelsesmæssige reaktioner og behov. Er den selvmordstruede en søskende, har familien og omgivelserne naturligt fokus på det barn, der truer med, taler om eller forsøger selvmord. For de chokerede forældre er det svært samtidig at have fuld opmærksom på de børn, der tilsyneladende fungerer godt (skyggebørnene).

Børns og unges reaktioner kan være forskellige. Vrede er ganske naturlig og ofte en reaktion på en følelse af afmagt. Det er kun et problem, hvis omgivelserne ikke anerkender, at alle uanset alder reagerer følelsesmæssigt på andre familiemedlemmers handlinger og adfærd, og det kan i værste fald skabe en livslang usikkerhed og lav selvfølelse.

Negativt kan usikkerheden blive en belastning, der på sigt kommer til udtryk i selvskadende adfærd og psykiske eller skolemæssige udfordringer.

Som et pårørende barn og som en søskende kommer de ofte til at stå i skyggen og kan let blive glemt. Men de har hårdt brug for at snakke med nogen om det, der sker.

De ”usynlige børn” er de børn, der har en forælder, der truer med, taler om eller forsøger selvmord. Disse børn er totalt afhængige af forældrenes adfærd. Skjuler eller fortier/forvansker forældrene det faktisk skete, bliver barnet usikkert og kan udvikle en oplevelse af dyb ensomhed og mindreværdsfølelse.

Derfor er det vigtigt, at der er voksne i netværket, der har ressourcer til at støtte op omkring børnene. Børn mærker altid, når man lyver for dem, og det er derfor vigtigt at være åben og ærlig - også i forhold til mindre søskende.

Om NEFOS

NEFOS er en organisation, der yder støtte og rådgivning til alle, der har mistet til selvmord. 

NEFOS tilbyder op 5 gratis rådgivningssamtaler med en frivillig rådgiver og der er også mulighed for samtalegruppe.

NEFOS arbejder for at skabe opmærksomhed om de efterladtes vilkår uanset og behovet for hjælp og støtte i den akutte krisesituation og i den efterfølgende sorgbearbejdning, uanset alder

.Kontakt NEFOS

Du kan kontakte NEFOS via mail og telefon. 

Hvis vi ikke kan tage telefonen er du velkommen til at lægge en besked med dit navn, dit telefonnummer og hvornår du har ringet, og så kontakter vi dig. 

Telefon: 6312 1226
Telefontid: Mandag, onsdag og fredag kl. 10.00-13.00
Mail:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Støt NEFOS

NEFOS er en frivillig drevet organisation, vi har derfor brug for din støtte til at opretholde vores landsdækkende gratis arbejde for selvmordsramte.

Du kan støtte os på følgende måder: