Et netværk for mennesker, der er ramt af andres selvmords handlinger.

Når selvmordet rammer os

Ældre, der mister et nært familiemedlem eller en nær ven ved selvmord, bliver ofte overset eller glemt i sorgen.

Når et voksent menneske begår selvmord, efterlades familien i dyb sorg og chok. Heldigvis er der hurtig støtte til partner og børn. Men er du en ældre efterladt forælder, viser erfaringerne, at både fagpersoner og familie kan have svært ved at vurdere omfanget af din sorg.

Ældre mennesker har ofte svært ved at bede om hjælp og vil nødig være til ulejlighed eller vise for mange følelser. Man gemmer sig derfor bag en maske, hvor sorgen, vreden, afmagten ikke forløses.

Elene Fleischer, faglig leder i NEFOS, forklarer det således: ”Vi, der er født før eller under Anden Verdenskrig, er opdraget til, at man ikke bør tale ondt om de døde. Så er det bedre at tie stille. Og man taler slet ikke om noget så forfærdeligt som selvmord i familien.”

Hjælp at hente

At gemme sorgen væk betyder ikke at glemme. Smerten arbejder indeni. Konsekvensen er, at ældre mennesker i sorg kan være både sårbare, kriseprægede og på vej ind i en depression, uden at nogen opdager det. Og så bliver det rigtig svært.

Det ønsker NEFOS og kommunerne at gøre noget ved gennem et nyetableret samarbejde. Den fælles indsats skal styrke hjælp og støtte til alle oppe i årene, der har mistet et familiemedlem eller en nær ven ved selvmord.


I nogle af landets regioner har en af vore faglige rådgivere i NEFOS mulighed for at besøge dig, som er i krise eller i sorg, i dit eget hjem. Sammen finder vi frem til, hvilken form for hjælp og støtte, du har behov for. Det er meget forskelligt, hvordan krise og sorg bearbejdes ved selvmord og ved selvmordsforsøg. Nogle mennesker har behov for professionel hjælp, andre har brug for et frivilligt netværk. Alle har brug for omsorg og støtte.

Her kan du læse et interview med Elene Fleischer om ældre, der glemmes efter selvmord.

Seneste nyt

Om NEFOS

NEFOS er en organisation, der yder støtte og rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling.
Kontakt os pr. mail eller telefon

Vi reagerer inden for 3 hverdage og kontakter dig, såfremt du har lagt dit nummer på telefonsvareren - eller hvis vi har modtaget en mail eller en sms fra dig. Responstiden sikrer, at vi både har tid til vores igangværende samtaler og til at besvare udefra kommende henvendelser.

Du kan også skrive direkte til os ved at klikke her Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon til hovedkontoret: tlf. 6312 1226 mandag-fredag kl. 09.00-13.00.

Medlemsbidrag og gavebeløb

Vi vil gerne have medlemmer i NEFOS, Du kan støtte vores arbejde. Medlems kontingent pr år er: 100 kr. for studerende/pensionister, 200 kr for øvrige enkeltpersoner og 300 kr. for familier (husk at skrive navnene på alle familiemedlemmer ind i tekstfeltet) klik her for at melde dig ind.


Rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling.

Kontakt NEFOS

Midtjylland

Pia Engstrøm: 6177 2184
Liselotte Kragh: 6165 5483

Nordjylland

Pia Engstrøm: 6177 2184

Hele Landet

Hovedkontoret: 6312 1226 eller 5190 9584
Telefontid: Hverdage kl. 09.00-13.00


Yderlige info

Er du fagperson, og har du brug for råd eller sparring, er du velkommen til at kontakte os på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og din henvendelse vil blive besvaret af faglig leder Elene Fleischer.

Er du journalist, er du velkommen til at rette henvendelse til os via mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og din henvendelse vil blive besvaret af bestyrelsesformanden eller faglig leder.

Nyheder på mail


Etik

NEFOS opretter samtalegrupper for efterladte efter selvmord ud fra følgende præmisser:

  • Deltagerne er berørt af samme type tab
  • 4-8 personer i gruppen
  • Gruppen ledes af en professionel rådgiver og en medarbejder hos NEFOS
  • Alle har tavshedspligt
  • Oplever vi, at vores hjælp er utilstrækkelig, henviser vi til andre professionelle, fx psykologer, som vi har et godt samarbejde med
Hovedkontorets: Ejlskovsgade 13, 1.sal t.v. 5000 Odense C.